Da vil dere måtte betale, sier Alan Lake, som har vært utpekt som Anders Behring Breiviks mentor.

LONDON/OSLO (Dagbladet): Alan Lake regnes som en nøkkelperson i den anti-islamske organisasjonen English Defence League. Han har egen webside og har holdt taler i forbindelse med EDLs demonstrasjoner. Lake er blitt avhørt om sin rolle som en mulig ideologisk inspirator og mentor for Anders Behring Breivik.

- De spurte meg om det, men også om mye annet. Jeg vil si vi hadde en lang og interessant samtale. Vi snakket sammen i flere timer. Jeg finner det smigrende at de mener jeg er så viktig og betrakter meg som et slags ekspertvitne, sier Alan Lake.

- En norsk observatør var til stede, men britisk politi gjennomførte avhøret etter anmodning fra oss, sier informasjonsrådgiver Roar Hanssen i Oslo-politiet.

Lake har lenge vært i dialog med Dagbladet om å la seg intervjue, men etter å ha invitert oss til Marriott Renaissance Hotel ankommer han som avtalt til et kveldsmøte ved togstasjonen St. Panchras nord i London.

Ulastelig antrukket i elegant dress setter Alan Lake seg ved bordet og ber høflig kelneren om ei kanne te.

Aldri møtt

- Har du noen gang truffet Anders Behring Breivik?

- Nei, det har jeg ikke. Han sendte meg ikke en gang manifestet sitt. Jeg har sjekket grundig, også i spamfilteret, og vet definitivt at jeg ikke har mottatt det.

- Kjente du til Breivik før 22. juli?

- Nei, jeg gjorde ikke det.

- Ikke heller fra debatter på nettet eller for eksempel facebookgrupper?

- Nei. Han var aldri innom på websida mi heller.

- Breivik skal ha brukt navnet Sigurd Jorsalfare, er det et navn du gjenkjenner?

- Det hørte jeg først om for et par dager siden.

- Har du truffet Fjordman?

- Ja, jeg hadde interessante samtaler med ham i København i forbindelse med et møte om islam. Artiklene hans er verdt å lese, i motsetning til Breiviks. Fjordman skriver om krigsscenarioer, 10-15 år fram i tid. Fjordman er en historiker, som stigmatiseres for det han skriver. Folk burde lese ham, han er god.

- Du er utpekt som Breiviks ideologiske mentor?

- Rent sludder. Hvis jeg hadde møtt Breivik, ville det ha vært en interessant utfordring. Jeg vet jeg ville ha brutt ned argumentene hans. Så ville jeg sagt til ham: Du kan ikke engang forsvare argumentene dine. Jeg tror det ville knust ham, fordi han virker så stolt av sine intellektuelle evner.

Ikke redd

- Tviler du på dem?

- Jeg er ikke her for å fornærme folk, ikke en gang Breivik.

- Hva vil du si til de som likevel mener du er mentoren hans?

- Jeg er ikke redd for slike beskyldninger. For hvis jeg var en inspirasjon for ham, tok han feil. Jeg er ikke ansvarlig for at folk på en dum måte misforstår hva jeg skriver. Jeg tror Breivik så seg rundt og lurte på hva han skulle gjøre. Så tenkte han: Å snakke vil ikke hjelpe. Da vil det jeg sier bli misbrukt. Pressen vil gjøre meg til skurk. Og jeg vil miste jobben min. Derfor avlyste han den demokratiske prosessen og fant ut at dette var den eneste måten han kunne få noe gjort. Poenget mitt er: Knebler du folk, kan resultatet bli verre.

Alan Lake begynner å snakke om kollektiv skyld og trekker parallellen til tyskerne og Holocaust.

- Du kan holde meg kollektivt ansvarlig for hva ABB gjorde og fengsle meg i fem eller ti år. Og vet du hva, for meg er det helt i orden.
Men konsekvensen av å innføre en slik form for kollektiv skyld er denne: Da må du si til islamske grupper, at vet dere hva, dere har noen gale terrorister der ute, som er mer knyttet til dere enn Lake er til Breivik, så vi ta affære mot dere og mot institusjonene deres. Du kan altså ikke holde meg kollektiv ansvarlig for det Breivik gjorde, uten samtidig å holde muslimer ansvarlig for hva folk med samme religion gjør.

Sjokkert

- Hvordan reagerte du 22. juli?

- Som alle andre ble jeg sjokkert. Og jeg forsto med en gang hvilket politisk tilbakeslag det ville føre til, sier Lake til Dagbladet.

- Hva tenker du om Anders Behring Breiviks handlinger?

- Fordi det ikke lenger er mulig å diskutere nasjonens rett til å ivareta dens egen kultur ender vi opp med en Breivik.
Men han er spesiell. Det er ikke mange som er smarte, har tilgang til penger og i stedet for å sjekke pene damer, drar til et avsidesliggende sted og lager bomber. I stedet for en superterrorist som Breivik vil vi få hundrevis av andre som kommer til å utføre mindre spektakulære aksjoner. Fordi de ikke kan tenke seg en annen måte å få utløp på frustrasjonen sin.

- Hvilken straff mener du Breivik fortjener?

- Jeg mener at en hver som har begått mer enn to drap bør henrettes. Jeg skal ikke skjule hvem jeg er. Jeg er en konservativ av den gamle skolen. Politiet sier det er vanskelig å skyte en som står med hendene i været. Jeg ville skutt uansett, fordi han kunne ha hatt en bombe på seg. Breivik visste at han ikke ville bli skutt hvis han overga seg. Han visste også at han ville få en rettssak med full mediedekning. I din verden vet Breivik at han vil få maksimalt 10-15 år i fengsel, ikke mye i hans alder. Han vil få et nytt liv.
I min verden ville han fått en kort rettssak og så blitt henrettet.

Må betale

- Hva tenker du om norsk immigrasjonspolitikk?

- Mitt inntrykk er at dere nordmenn og skandinaver er fiksert på å ødelegge dere selv og deres egen kultur. Det er akkurat som om dere føler en slags skyld, slik at dere må ta hele verdens problemer på deres skuldre. Dere er et alt for hyggelig folk. Husk at vi lever i en stygg og skitten verden med nådeløse mennesker, mye mer nådeløse enn dere kan forestille dere. Dere er naive og kan tillate dere det, fordi foreldrene deres kjempet under andre verdenskrig. De ga dere frihet og bygget et godt samfunn.

- Nå sitter dere i Norge med deres kaffe latter, i trygge jobber, i hus som ikke lekker og så dette jævla oljefondet. Samtidig slipper dere inn farlige mennesker, som ikke deler deres verdier, som vil ødelegge samfunnet deres og ta fra dere friheten. Dere vil måtte betale prisen for det, og som jeg sier: The chicken are coming home to roost.

Alan Lake forteller at han har vært med å arrangere seks anti-islamske demonstrasjoner med English Defence League, men benekter at han er organisasjonens velgjører.

Fantasi

Lake hevdes i britisk presse å være svært rik, etter at han har gjort karriere innen IT.

- Det er ren fantasi at jeg er en rik forretningsmann. Jeg er britisk middelklasse. Jeg har en normalt lønnet dagtidsjobb innen IT, riktignok vel så utfordrende som å drive et selskap. Men alt jeg har finansiert EDL med er mellom 100 og 200 pund, sier Lake til Dagbladet.

- Hvor kommer disse påstandene fra?

- Jeg er ei politisk jomfru. Inntil for fire år siden brukte jeg all min tid på it. Jeg ante ikke at britisk media var så ille. Vet du hva de gjorde? De plasserte bilde av meg ved siden av Breivik. Kan du tenke deg?

Er Alan Lake ditt virkelige navn?

- Det vil jeg ikke snakke om. Jeg har måttet beskytte meg mot angrep. Jeg har to telefoner. Jeg skiller mitt politiske liv fra mitt private liv.